Emigreren naar Australië? De overheid is het immigratie beleid aan het versoepelen!

De Australische overheid heeft veranderingen in het immigratie beleid aangekondigd die vanaf juli 2012 in werking zullen treden. Een van die verandering is de oprichting van SkillSelect, een nieuwe organisatie die de werving van geschoolde immigranten zal controleren.

De basis van SkillSelect is de registratie van een kandidaat via de zogeheten “Expression of Interest (EOI)”. In dit stadium geeft de persoon in kwestie details over zijn intentie om te immigreren naar Australië en nadere toelichting over zijn behaalde diploma’s.

Volgens de website van SkillSelect vragen zij specifiek om de volgende informatie:
• Algemene persoonlijk informatie
• Gewenste functie
• Werkervaring
• Opleiding
• Beheersing van de Engelse taal
• Details van een scholingsevaluatie, in relatie met de gewenste functie
• Ervaring in bedrijfsleven en investering

Deze details worden op een bepaalde manier verwerkt, waardoor er een score ontstaat. Degene met de hoogste score op een bepaald werkveld zal automatisch gekwalificeerd zijn voor een “Independent Visa” en “Family Sponsored Visa”. “State and Territory Sponsored Visa” worden uitgereikt aan sollicitanten die door hun scholing in een bepaalde staat of territorium gewild zijn. Ook in dit geval is een sollicitant automatisch gekwalificeerd. “Business Skills Visa” is ook een nieuw type visum dat uitgereikt word door SkillSelect. Voorlopig is hier niet meer informatie over beschikbaar.

Sydney bridge Afbeelding is afkomstig van: http://www.noholidaynolife.com

Ook werkgevers kunnen gebruik maken van het SkillSelect systeem om geschoolde arbeiders te vinden en vervolgens een “Employer Sponsored Visa” te geven. SkillSelect kan hierdoor ook omschreven worden als een soort van uitzendbureau met een databank van geschoolde arbeiders. Werkgevers kunnen echter ook geschoolde arbeiders zoeken buiten SkillSelect om.

De kandidaten zijn trouwens ook onderheven aan een “Occupation Ceiling” criteria, dit beperkt het aantal immigraties voor een bepaald werkveld per jaar. Als de limiet eenmaal bereikt is, zullen er geen visums meer worden uitgereikt aan deze groep immigranten. Dit is alleen het geval bij de Independent, Family Sponsored en State/Territory Sponsored Visas.

Wanneer een kandidaat wordt uitgenodigd, moet hij of zij binnen 60 dagen online hierop reageren, anders vervalt de uitnodiging. Nadat een individu tweemaal een uitnodiging heeft afgewezen, zal hij bovendien uit de EOI verwijderd worden door SkillSelect.

Volgens SkillSelect zullen de volgende visum nog steeds door werkgevers uitgereikt kunnen worden aan buitenlandse arbeiders:
• Employer Nomination Scheme (ENS) – “Zorgt ervoor dat een Australische werkgever een buitenlandse werknemer kan aanmelden voor een permanent werkvisum”.
• Regional Sponsored Scheme (RSMS) – “Zorgt ervoor dat werkgevers in regionale of laag bevolkte gebieden in Australië, werknemers kunnen aanmelden voor een permanent werkvisum”.
• Temporary Business (Long Stay), subclass 457 program – “Dit is de meest voorkomende programma voor werkgevers om buitenlandse arbeiders aan te nemen op tijdelijke basis”.

6 gedachten over “Emigreren naar Australië? De overheid is het immigratie beleid aan het versoepelen!

  1. Pingback: Emigreren uit Nederland

  2. Hallo allemaal,
    leuk verhaal , alleen heb ik een vraag is het straks nog wel mogelijk om in australië binnen te komen ?
    wand ik lees nu steeds vaker dat ze moeilijker worden?
    en meer eisen gaan stellen..
    en hier lees ik dat ze het gaan versoepelen ??
    en dat je je diploma’s moet verantwoorden? (word voor mij moeilijk heb er 277 )
    ik las een verhaal over iemand die er bijna 100 had, en veel moeite koste om Australië in te komen ? klopt dat ..
    graag hoor ik uw reactie
    met vriendelijke groet
    Big-Traveler

    • 277 diploma’s???????
      “Wand” is met een t (want)
      “Word voor mij moeilijk” is met dt.
      Wat voor diploma’s zijn het dan??

  3. Hoi Barry,

    Het lijkt er op dat het makkelijker wordt om Australië binnen te komen als je al benaderd bent door een bedrijf of als je al aan baan toegeschoven krijgt. Je ziet tegenwoordig ook bij meerdere landen dat ze door middel van een puntensysteem (hoog)opgeleide mensen proberen binnen te halen binnen de beroepsvelden waar op zij een te kort hebben.

    Als een bedrijf uit Australië jou graag wilt hebben en ze kunnen aantonen dat ze iemand als jou niet in Australië kunnen vinden dan is het helemaal een stuk makkelijker om binnen te komen.

    Mocht je op goed geluk willen emigreren naar Australië dan is het een stuk lastiger om binnen te komen.

    Groeten,

    Jaap

  4. Beste Jaap,
    Bedankt voor je reactie.
    ik heb vandaag een mail gehad van Shell Australië dat ze het in behandeling nemen…
    hoop dat er wat uit komt ( heb een voorsprong werk als projectleider, werk voorbereider bij shell moerdijk nederland )
    zo zie je maar iedereen verteld een ander verhaal op internet ben nu al bijna 2 jaar aan het zoeken op internet en daar las ik dus alleen negatief en dat het je moeilijk gemaakt word ? maar goed ik hoop volgend jaar daar heen te gaan als alles mee zit ….
    rare vraag maat wonen jullie daar of gewoon in nederland ?
    met vriendelijke groet
    Big-Traveler
    Barry

    • Beste Barry,

      Ik woon gewoon in Nederland maar ik probeer via mensen die emigreren zo veel mogelijk informatie en ervaringen te verkrijgen om andere mensen beter te kunnen helpen.
      Veel succes met het emigreren naar Australië, met je contacten bij Shell zou je zeker een grotere voorsprong op andere kandidaten moeten hebben :)

      Groeten,

      Jaap

Plaats een reactie